Monkey

Suomalainen kansitaide esillä kirjamessuilla


Kirjoja myydän paitsi sisällön, myös kansien avulla. Tyylikäs ulkoasu houkuttelee ostajia tutustumaan myös sisältöön. Parhaimmillaan kansi tukee sisältöä, ja yhdessä ne muodostavat kirjan, joka on esteettinen myös esineenä.

Kansitaidetta ovat suunnitelleet monet taiteemme eturivin nimet Edelfeltistä ja Gallen-Kallelasta alkaen. Kansi kertoo paitsi kirjan sisällöstä, myös ajastaan ja aikakautensa tyylisuunnista. Taiteemme kulta-ajan kansallisromantiikka ja karelianismi näkyvät myös kirjojen kansissa. 1920-luvulle tultaessa futurismi ja koneromantiikka saavat jalansijaa etenkin tulenkantajien teoksissa. Sodanjälkeisen ajan vasemmistolaisuus näkyy ekspressiivisinä puupiirroksina ja voimakkaasti kantaaottavina kuvina. 1950-luvulle siirryttäessä abstraktit sommitelmat ilmestyvät myös kirjojen kansiin.

16. Antikvaaristen kirjamessujen yhteydessä kansitaidetta oli esillä 10 teemavitriinin näyttelynä. Näyttelyn oli Helsingin Kirjamessuille tuottanut Suomen Antikvariaattiyhdistys ja koonnut Timo Surojegin.

Copyright © 2010 Suomen Antikvariaattiyhdistys Ry
Member of International League of Antiquarian Booksellers