Historia


Antikvaarisella kirjakaupalla on Suomessa hieman yli 150-vuotiset perinteet. Ensimmäinen antikvariaatti perustettiin 1840-luvulla Turkuun.

Alan yhteinen etujärjestö - Suomen Antikvariaattiyhdistys - perustettiin Helsingissä 1941. Yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi pitkään Erik Olsoni, jonka aikana yhdistys liittyi myös alan kansainvälisen järjestön ‘International League of Antiquarian Booksellers’ (ILAB) jäseneksi. Tämän kansainvälisen kattojärjestön eettinen ohjeistus sitoo myös oman yhdistyksemme jäsenliikkeitä.

Perustamiskokouksessa oli edustettuna kymmenen liikettä, nykyään yhdistykseen kuuluu 24 jäsenliikettä eri puolilta maatamme.

Yhdistyksen tunnuksen suunnitteli ja piirsi taiteilija Signe Hammarsten-Jansson. Ympyränmuotoisen logon keskellä on kalligrafinen iso A-kirjain, ja sen edessä avoin kirja.

Suomen Antikvariaattiyhdistyksen tarkoituksena on toimia alan yhteydenpito- ja edunvalvonta­organisaationa. Näkyvimmin yhdistyksemme toiminta on ollut esillä järjestämillämme kansainvälisillä kirjamessuilla. Ensimmäiset messut pidettiin 1988 Vientitalolla. Jokavuotiseksi vakiintunut tapahtuma on järjestetty useimmiten Valkoisessa Salissa, mutta syksystä 2001 eteenpäin tilaisuus järjestetään osana Kansainvälisiä Kirjamessuja Helsingin Messukeskuksessa.

Yhdistyksen jäsenliikkeiden tarkoituksena on palvella asiakkaita kaikissa vanhaan kirjallisuuteen ja kirjoihin liittyvissä kysymyksissä. Tavoitteena on asiakassuhde, jossa asiakas voi luottaa liikkeen asiantuntemukseen kaikissa kaupan vaiheissa. Tämän takaamiseksi Suomen Antikvariaattiyhdistys edellyttää jäsenliikkeiltään vakiintunutta asemaa ja asiantuntemusta.

Mikäli Teillä on kysymyksiä liittyen vanhaan kirjallisuuteen, kirjojen arvointiin, myyntiin tai ostamiseen, älkää epäröikö ottaa yhteyttä jäsenliikkeisiimme. Osa liikkeistä käy kaupaa kirjojen lisäksi kartoilla, grafiikalla ja postikorteilla. Erikoisalat käyvät ilmi jäsenliikeluettelosta.

Timo Surojeginin kirjoittama esittely Suomen Antikvariaattiyhdistyksen historiasta ilmestyi Bibliophilos -lehden numerossa 1/2013. Lue juttu tästähistoria1 historia2
.

Copyright © 2010 Suomen Antikvariaattiyhdistys Ry
Member of International League of Antiquarian Booksellers