Puupiirroksesta laserprinttiin - kirjankuvituksen viisi vuosisataa

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tämän ikiaikaisen viisauden innoittamina kirjoja on kautta aikojen kuvitettu kiinnostavuuden ja selkeyden lisäämiseksi. Ensimmäiset kirjat tekstattiin ja kuvitettiin käsin. Yksi kirja saattoi vaatia useita miestyövuosia. Kirjapainon keksiminen muutti kaiken: samaa kirjaa saatettiin helposti monistaa satoja tai tuhansia kappaleita. Vaikkakin kirja oli vielä useita vuosisatoja ylellisyysesine, edesauttoi kirjapaino oleellisesti lukutaidon ja informaation levittymistä.

Varhaisimpiin painettuihin kirjoihin kuvitus tehtiin puuhun kaiverretuilla laatoilla, vanhan puupiirrostradition mukaan. Puulaatat eivät kuitenkaan olleet kovin kestäviä, eikä niillä voitu painaa isoja sarjoja. Metallikaiverrus tarjosi kestävyyttä ja tarkkuutta: viivoista saatiin entistä uhuempia ja kuvista tarkempia. Litografiaksi kutsutulla menetelmällä kuva ‘maalataan’ tasaiseksi hiotun kiven pintaan niin, että haluttu väri tarttuu vain käsiteltyihin kohtiin.

Kaikkia näitä menetelmiä käytettiin pitkälle 1800-luvulle asti, kunnes valokuvauksen kehittyminen muutti kerralla kaiken. Enää haluttuja maisemia ei tarvinnut vaivalloisesti kaivertaa, riitti kun otti kameran ja kävi kuvaamassa haluamansa kohteen. Samoin oli huomattavasti helpompaa piirtää haluamansa aihe, valokuvata se ja painaa valokuvasta kirjaan.

1900-luvulle tultaessa valokuvaus ja offsetpainon kehittyminen olivat syrjäyttäneet grafiikan käytön kuvituksena. Grafiikka jäi kuitenkin henkiin taiteessa ja jatkoi kehittymistään myös menetelmien ja materiaalien osalta. Nykyisin grafiikkaa käytetään kuvituksena kaunokirjalli­suu­dessa, etenkin runokirjoissa, joiden keskittymistä vaativaan tekstiin grafiikka erityisen hyvin sopiikin. Parhaimmillaan lopputulos on tekstin ja kuvituksen vuoropuhelua.

Uusinta työtapaa edustaa tietokonegrafiikka ja painotekniikkaa laserprinttaus. Vaikkakin tietokoneiden käyttö kirjojen taitossa ja kuvituksessa on monissa tapauksissa merkinnyt typografian tason laskua, on kysymys paljolti kustantajien halusta tinkiä kustannuksissa. On toki helpompaa ja halvempaa tilata kuvitus mainosgraafikolta kuin ammattitaiteilijalta - valitettavasti tulos näkyy lopputuloksen laadussa. Osaavissa käsissä kaikilla työtavoilla saadaan näyttävää jälkeä - puupiirroksesta laserpainatukseen.

Näyttelyn on Helsingin kirjamessuille 2005 tuottanut Suomen Antikvariaattiyhdistys
teksti: Timo Surojegin

Copyright © 2010 Suomen Antikvariaattiyhdistys Ry
Member of International League of Antiquarian Booksellers