Suomen 150-vuotias rautatieliikenne on muovannut suuriruhtinaanmaasta tasavallan, joka juuri rautateittensä ansiosta on kasvanut ja kehittynyt merkittävksi eurooppalaiseksi teollisuusmaaksi. Tosin toisen maailmansodan jälkeen maan autoistuminen ja nykyaikaisen tieverkon rakentaminen ovat siirtäneet niin ihmisiä kuin tavaraakin yhä enemmän kumipyörille. Kuitenkin teräspyörillä viiletetään Suomessa 200 km/h ja ylikin - nyt ja tulevaisuudessa. Raideliikennettä tarvitaan edelleen.
Rautateiden merkitys tiedon välittäjänä ja näin omalta osaltaan kansakunnan sivistäjänä hakee vertaistaan maamme vaiheissa - kulkihan posti toista sataa vuotta rautateitse ja rautatiekirjakauppatoimintakin syntyi matkustajien lukutarpeita tyydyttämään.
Rautatien oma virkaposti oli tehokas ja nopea tiedon välittäjä. Rautatieliikenteen toimivuudelle tarpeelliset painotuotteet - kuten esim. määräykset, säännöt ja aikataulujulkaisut - siinä kuin myös kaunokirjallisuus, jota rautatieläinen pystyi kaukolainaamaan ammattijärjestönsä kirjastolta pääkaupungista, olivat perillä maanlaajuisesti viimeistään seuraavana päivänä. Siis aikana, jolloin televisiota sen enempää kuin yleisradiotoimintaakaan ei vielä ollut. Tällaisen "kirjallisen liikkuvuuden" merkitystä ja arvoa 2010-luvun sähköisesti verkostoitunut kansalainen ei taida enää aidosti ymmärtää.
Mutta edelleen hän voi hypätä rohkeasti menneeseen lukemalla vanhaa kirjallisuutta, jossa aiheena on rautatie - niin kirjailijan kiehtovana kertomuksena kuin matkaoppaan laatineen ammattilaisen käytännönläheisenä neuvo- ja vinkkikokoelmana sekä merkittävien nähtävyyksien luettelona.
Näyttelyn tarjonnasta voi samalla nähdä, miten kehitys on muuttanut painotuotteiden ilmiasua. Kirjapaino- ja kuvatekniikan huima kehitys varsinkin viimeisimpien vuosikymmenten aikana on avannut sellaisia mahdollisuuksia, joista kukaan 1800-luvun ihminen ei osannut edes uneksia.
Nykyaikaa lähestyttäessä havaitsee virallisten historiikkien saaneen seurakseen alan ammattilaisten ja harrastajien kirjoittamia ja kokoamia teoksia, joissa esim. rataosat tai liikkuva kalusto ovat pääosassa. Unohtamatta kirpeitä pamfletteja maamme rautatiepolitiikasta sekä näyttäviä kuvateoksia rautatieliikenteen arjesta.
Kuvilla, julistella, kartoilla ja pienesineillä ryyditetty 150-vuotinen aikamatka tässä ja nyt pysyy turvallisesti raiteilla. Järjestäjät toivottavat Kirjamessujen kävijöille hyvää matkaa myös tässä näyttelyssä. Menopaluu menneisyyteen antaa mahdollisuuden arvostaa edellisten sukupolvien työtä sekä valmiuksia arvailla tulevaisuuden suuntaa.
Näyttelyn ovat Helsingin kirjamessuille 2012 tuottaneet Suomen Antivariaattiyhdistys ja Suomen Rautatiehistoriallinen Seura (SRHS).
Teksti: Mikko Alameri
Copyright © 2010 Suomen Antikvariaattiyhdistys Ry
Member of International League of Antiquarian Booksellers