Onko minusta antikvaariksi?

Yhdistyksemme leikkimielisessä tietokilpailussa piti viisi antikvaarista kohdetta laittaa oikeaan arvojärjestykseen. Tarkkoja euromääräisiä hintoja ei haettu, tarkoituksena oli arvottaa kohteita suhteissa toisiinsa. Kohteet oli valittu kuvaamaan kysynnän ja tarjonnan mukaan muodostuvaa hintaa. Lisäksi kohteet oli valittu edustamaan muutamia tyypillisiä antikvaarisia keräilykohteita.

Kohteet olivat:

1. Reijo Mäki: Satakieli lauloi yöllä. 1987. Kirjailijan omistuskirjoitus
2. Suomalainen Wirsi- ja Evankeliumi-kirja. 1866
3. GMC kuormavaunu. Myyntiesite 1930-luku
4. Aku Ankka. 1952 no B9 Lumikki
5. Kristian Korppi: Kuolleen silmät. 1926

1. 4. Aku Ankka. Lumikki.

Lumikki

Ihmiset keräävät usein nostalgiaa, mikä selittää sarjakuvien suuren suosion. Ensimmäinen sarjakuvien parissa kasvanut sukupolvi on nyt keski-iässä, ja monet heistä ovat kiinnostuneita lapsuutensa ja nuoruutensa suosikeista. Suurin osa hauraista lehdistä on yksinkertaisesti luettu loppuun, mikä tekee hyväkuntoisista ensimmäisen vuoden Ankoista todella harvinaisia. Vaikka tätä numeroa aikanaan painettiin 15 000 kappaletta, suurin osa painoksesta tuhottiin. Lumikki on selvästi kallein Aku Ankkamme.

Hinta hyväkuntoisena 3000-4000 euroa.

2. 5. Kristian Korppi: Kuolleen silmät.

Kuolleet silmät

Tämän kohteen juju oli kirjailijassa: Kristian Korppi oli Mika Waltarin salanimi. Waltari on Suomen kerätyin kirjailija, ja hänen nuoruustuotantonsa 1920-30-luvulta hyvin tavoiteltua. Lisäksi Kuolleen silmät on dekkari, minkä lisäksi teosta tavoittelevat Waltari-keräilijöiden lisäksi vanhojen salapoliisikirjojen kerääjät.

Hinta hyväkuntoisena noin 1000 euroa.

3. 1. Reijo Mäki: Satakieli lauloi yöllä.

Satakieli lauloi yöllä

Nykyään huippusuositun Mäen varhaistuotannon painokset olivat melko pieniä. Kyseinen teos oli hänen kolmas kirjansa, ja vaikka siitä myöhemmin on otettu monia uusintapainoksia, haluavat keräilijät alkuperäisen ykköspainoksen. Kirja oli mukana esimerkkinä siitä, ettei kirjan tarvitse olla vanha ollakseen arvokas. Lisäksi kirjailijan omiste nostaa aina kysyntää ja hintaa.

Hinta 100-150 euroa.

4. 3. GMC kuormavaunu.

GMC kuormavaunu

Tämä kohde oli mukana esimerkkinä ns pienpainatteesta, jotka tilapäisen luonteensa takia ovat hävinneet. Mainokset, esitteet, kuvastot jne pääsääntöisesti hävitetään uusien tieltä. Kukapa nykyäänkään postimyyntikuvastoja säilyttää? Lisäksi vanhat autoihin ja tekniikkaan liittyvät painatteet ovat nykyään suosittu keräilykohde.

Hinta noin 50 euroa.

5. 2. Suomalainen Wirsi- ja Evankeliumi-kirja. 1866

Wirsikirja

Kilpailun vanhin teos jäi rahallisessa arvossa mitattuna viimeiseksi. Syitä on monia: aikanaan uskonnollista kirjallisuutta painettiin paljon; niihin on yleensä liittynyt suuria muisto- ja tunnearvoja, perintöraamatut ja virsikirjat on huolellisesti säilytetty ja siirretty sukupolvelta toiselle. Tärkeinpänä syynä alhaiseen hintaan on kuitenkin kysynnän suhde tarjontaan: 1800-luvun uskonnollista kirjallisuutta kerätään hyvin vähän. Kärjistäen voidaankin sanoa, että suomenkielisen hartauskirjallisuuden tulee olla 1700-luvulta (tai vähintäänkin ajalta ennen Turun paloa) ollakseen rahallisesti arvokasta. Tässä kohden täytyy kuitenkin painottaa, että kirjoilla on toki muitakin kuin rahallisia arvoja. Pitkään suvussa kulkeneeseen perintöraamattuun liittyy tunnesiteitä ja -arvoja, joita ei voida mitata rahassa, koska nimenomaiselle kappaleelle on arvoa vain perheen tai suvun omassa piirissä.

 

Kohteen antikvaarinen myyntihinta 10-20 euroa.

Summa summarum: Yhdistyksemme järjestämällä tietokilpailulla haluttiin selventää antikvaarisen kirjallisuuden arvonmuodostusta, ja kohteet oli hieman provosoidusti valittu tätä tarkoitusta varten. Lisäksi haluttiin korostaa, ettei ikä yksinään tee kirjasta arvokasta. Jotta painotuotteen hinta nuosee, täytyy kohteella olla enemmän ostajia kuin myyjiä - osakemarkkinoiltakin tuttu perus-periaate. Myös antikvaaristen kohteiden kysyntä vaihtelee: tänään arvokkaat kirjat eivät välttämättä ole kysyttyjä muutaman vuosikymmenen päästä. Tai toisinpäin. Tämänkään asian ennakointi ei ole helppoa, muutenhan antikvaarit olisivat kaikki rikkaita…

Kiitämme kaikkia kilpailuun osallistuneita! Tervetuloa jälleen ensi vuonna antikvaarisille kirjamessuille vanhojen kirjojen ja lehtien pariin.
Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

 

.

Copyright © 2010 Suomen Antikvariaattiyhdistys Ry
Member of International League of Antiquarian Booksellers